بررسی تاثیر ژن lc بر صفات بازار پسندی گوجه فرنگی گیلاسی در نسل BC1

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

2 استادیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

3 دانشیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

چکیده

چکیده
هدف: گوجه‌فرنگی گیلاسی واریته‌‌ای از گوجه‌فرنگی است که مصرف آن رو به افزایش و به‌طور عمده برای مصرف تازه‌خوری استفاده می‌شود. ویژگی‌های میوه گوجه فرنگی تحت تاثیر ژن‌های بزرگ‌اثر متعدد از جمله ژن بزرگ‌اثر lc است. این پژوهش به‌منظور بررسی اثر ژن lc بر برخی صفات موثر در بازارپسندی میوه گوجه‌فرنگی گیلاسی انجام شد.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه ژن lc توسط تلاقی برگشتی به پس‌زمینه لاین امید بخش K33 گوجه گیلاسی انتقال داده شد. رقم زراعی پردیس به‌عنوان والد دهنده ژن lc و لاین K33 به‌عنوان والد تکراری استفاده گردید. صفات بازارپسندی شامل وزن میوه، قطر میوه، طول میوه، pH، ماندگاری، وزن پالپ، حجم پالپ و قطر پریکارپ در نسل BC1 این تلاقی اندازه‌گیری شد. همچنین نمونه‌برداری DNA از برگ تمام ژنوتیپ‌های نسل BC1 جهت گزینش ژنوتیپ‌های حاوی ژن lc انجام شد. پس از انجام PCR، ژنوتیپ‎های مورد مطالعه به دو گروه ژنوتیپ‌های حاوی ژن lc و ژنوتیپ‌های فاقد ژن lc تقسیم شدند. بر این اساس آزمون‌های MANOVA و t برای بررسی تفاوت دو گروه انجام شد.
نتایج: نتایج آزمون MANOVA نشان داد که دو گروه ژنوتیپی از نظر تمام صفات اندازه‌گیری شده تفاوت داشتند. در ادامه نتایج آزمون t برای هر یک از صفات نشان داد که دو گروه در صفات وزن میوه، قطر میوه، وزن پالپ و حجم پالپ اختلاف معنی‌دار در سطح احتمال 5 داشتند. میانگین ژنوتیپ‌های حاوی ژن lc برای صفات یاد شده در قیاس با ژنوتیپ‌های فاقد ژن lc بیشتر بود. در حالی‌که برای صفات طول میوه، pH، ماندگاری و قطر پریکارپ اختلاف معنی‌دار دیده نشد. برای صفات وزن و قطر میوه میانگین ژنوتیپ‌های دارای ژن lc به‌ترتیب 2/12 و 8/2 بود. درحالی که میانگین ژنوتیپ‌های فاقد ژن lc برای این صفات به‌ترتیب 97/7 و 39/2 بود. برای صفات وزن و حجم پالپ نیز میانگین ژنوتیپ‌های دارای ژن lc به‌ترتیب 64/3 و 44/3 و میانگین ژنوتیپ‌های فاقد ژن lc 8/1 و 08/2 بود.
نتیجه‌گیری: ژن lc در افزایش مقدار اندازه و پالپ میوه اثر‌گذار بود و تاثیری بر pH آن نداشت. به‌نظر می‌رسد که عدم تغییر pH در کنار افزایش وزن و قطر میوه و میزان پالپ آن اثر مثبتی بر کیفیت میوه دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Assessment of lc gene impact on markability traits in BC1 generation of cherry tomato

نویسندگان [English]

  • Zahra Khajeh Hassani Nejad 1
  • Mehdi Mohayeji 2
  • Ali Akbar Maghsoudi Mood 3
1 MSc Student, Department of Genetics and Plant Production, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran.
2 Assistant Professor, Department of Genetics and Plant Production, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran.
3 Associate Professor, Department of Genetics and Plant Production, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran.
چکیده [English]

Abstract
Objective
Cherry tomato varieties are becoming more popular, mainly as fresh produce. Several major genes, such as the lc gene, influence the characteristics of tomato fruit. T. This study aimed to assess the effect of the lc gene on various marketability traits in cherry tomatoes.
Materials and Methods
This study transferred the lc gene into the elite K33 cherry tomato line via backcross breeding. The Pardis cultivar and K33 line were used as donor and recurrent parents, respectively. In the BC1 generation, several marketability traits were measured, including fruit weight, diameter, length, pH, shelf life, pulp weight, pulp volume, and pericarp thickness.  Genomic DNA was extracted from leaf samples of all BC1 genotypes. The genotypes were divided into two groups based on PCR results. Subsequently, MANOVA and t-tests were performed to assess the differences between the two genotype groups for the measured traits.
Results
The results of the MANOVA test revealed significant genotypic differences between the two groups for all measured traits. The t-test results showed significant differences between the two groups for fruit weight, diameter, pulp weight, and pulp volume at the 5% significant level. The lc gene-carrying group's mean values were higher than those lacking the lc gene.. However, no significant differences were observed between the groups for fruit length, pH, Shelf life, and pericarp thickness. The mean values of the lc gene-carrying group for fruit weight and diameter were 12.20 g and 2.80 cm, respectively, While the mean values for the group lacking the lc gene were 7.97 g and 2.39 cm, respectively. The mean values for pulp weight and volume in the lc gene-carrying group were 3.64 g and 3.44 cm3, respectively, whereas the corresponding values for the lc gene-lacking group were 1.80 g and 2.08 cm3, respectively.
Conclusion
The lc gene increased fruit pulp weight and size without affecting pH. The consistent pH, combined with increases in fruit weight, diameter, and pulp (53.7%, 17.15%, and 65.38%, respectively), suggests a positive effect on fruit quality.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Marker assisted selection
  • major gene
  • quantitative and qualitative characteristics